Diploma’s / Ervaringen

2009 - Begonnen met paardrijden toen ik zes jaar oud was. Gewoon op de manege, mijn ouders hebben namelijk niets met paarden. Behalve het rijden, vond ik al heel snel plezier in het poetsen en het werken vanaf de grond met paarden. Ik wilde ze vanaf jonge leeftijd beter leren begrijpen en hun taal leren. 

2012 - Mijn eerste verzorgpony Bergur. Ik leerde hem alle kunsten binnen de vrijheidsdressuur en een hele hoop oefeningen aan de hand. Bergur is intussen semi-gepensioneerd en bijna 28 jaar oud. Hij is de grote liefde van mijn sportpaard Gemma-Lotte.

Zomer 2019 - Na heel wat jaren ambitieus manegeruiter te zijn geweest, veel verschillende paarden te hebben mogen rijden en alle vrije momenten in de stallen door te brengen, werd het tijd om mijn inzichten te verruimen.

Zo trok ik als zestien-jarige naar Nederland om de zomer te vertoeven bij klassieke rijkunst instructrice Claudia Wolters. Hier nam ik mijn toenmalige halve stal (een eigen paard was nog niet aan de orde) Jethro mee.

Velen van mijn leeftijd leefden zich uit op ponykamp of reden hun eerste wedstrijden. Ik probeerde zowel in de praktijk alsook met mijn neus in de boeken mijn kennis rondom het correct dresseren van het rijpaard te verbreden. Niet met de intentie om hier ooit mijn beroep van te maken. Ik was namelijk vastberaden om osteopaat te worden.

Mijn halve stal Jethro, de dag dat hij verkocht werd in 2020. Hij was mijn eerste ervaring met een jong paard waarbij de doorrijdfase volledig was misgelopen. Hij vertoonde hierdoor lange tijd probleemgedrag. Uiteindelijk werden we twee handen op een buik. 

2020 - Toeval bestaat niet -

Nog maar net thuisgekomen van een euforische zomer bij Claudia, stond een volgende avontuur reeds op me te wachten.

De welgekende Grand-Prix dressuur (en show) amazone Alizée Froment, de amazone die een nieuwe kijk op paarden in beweging bracht. Dressuur met een lichtheid waarbij een bit en zadel overbodig bleken. Een grote inspiratie voor mij, alsook voor vele anderen. Destijds (en stiekem nu nog steeds ;) ) mijn allergrootste voorbeeld, kruiste mijn pad.

Net na nieuwjaar 2020, twee weken voor mijn 17e verjaardag verhuisde Alizée vanuit Frankrijk naar België, toevallig nog geen kilometer vandaan bij mijn ouderlijk huis. Wanneer ik op sociale media haar video’s voorbij zag komen en ik de plaats herkende, stuurde ik haar onmiddellijk een e-mail met de vraag of ik in ruil voor leermogelijkheden bij haar kon komen werken. Hierin loog ik dat ik reeds zeventien jaar oud geworden was, in de hoop dat ze me zou antwoorden ;).

Alizée kon een extra gemotiveerd paar mouwen wel gebruiken. Wat eerst begon met weekendwerk, werd al snel, als gevolg van de lockdown (coronacrisis), een voltijdse tijdsbesteding met inwoning op haar nieuwe locatie te Haacht, waarnaar ik mee verhuisde in April 2020. De scholen werder namelijk geheel gesloten.

Ondanks de afstand slechts 60 km bedroeg, voelde dit als een droomreis ver weg van huis. Mijn schoolwerk maakte ik in de vrije avonduren. Mijn punten van Frans waren plots opvallend goed ;).

Wanneer ik terugkijk op deze periode lijkt het nog steeds onwerkelijk. Zo heb ik gigantisch veel mogen leren over de verzorging van de paarden, dresuurmatig trainen, grondwerk, massage, … Zo mocht ik ook de meest inspirerende persoonlijkheden binnen de paardensector, die regelmatig bij Alizée over de vloer kwamen, ontmoeten.

In september 2020 ging ik met een krop in mijn keel terug naar huis om mijn secundair onderwijs af te maken, ik moest namelijk nog aan mijn zesde jaar beginnen en ik werd weer in de schoolbanken verwacht… Ik wilde namelijk nog gaan verder studeren aan de universiteit.

2020 - Back to reality -

Terug naar school, terug studeerwerk en onvoldoende tijd om te pendelen (ik had dan ook nog geen rijbewijs) tussen Haacht en Zandhoven in het weekend. Dan maar een studentenjob zoeken in de buurt…

Terug in de paardensector? Na enige tijd rondvragen op reeds gekende stallen kon ik nergens terecht. Na het solliciteren bij een interimbureau, dan maar werken als winkelbediende, afwasser, of een andere job passend bij mijn leeftijd en werkervaring… Toch nog een laatste stal benaderd die mij tot dan toe ongekend was.

Positief nieuws: ik mag op intake! De job als winkelbediende belde ik snel af.

Zo mocht ik op zondagochtend mezelf gaan bewijzen in het mesten van de stallen, vegen en voeren op Studfarm Den Eenhoorn. Na mijn taken mocht ik me vermaken met de jonge paarden en de verzorging van de drachtige merries. Ook kreeg ik al snel wekelijks les.

Wat begon met slechts één ochtend stalwerk in de week, werd al snel een uit de hand gelopen hobby waarbij ik op alle mogelijke vlakken bijdroeg aan de verzorging en de training van de paarden en accommodatie.

Katia, de oprichtster en eigenaresse van de Studfarm, is een doorwinterde paardentrainster en een echte paardenvrouw. Ze ontwikkelde onder andere een techniek om jonge paarden op een zachtaardige manier, één op één en zonder hulp van derden, zelfstandig zadelmak te maken. Ze heeft een dressuurpaarden fokkerij (inclusief eigen gefokte goedgekeurde dekhengsten) opgebouwd en heeft een prachtaccommodatie van vijf hectare oppervlakte geheel zelfstandig kunnen opbouwen doorheen haar dertigjarige carrière.

Katia inspireerde me als paardenvrouw pur sang, alsook als ondernemer. Op de Studfarm heb ik me in alle vrijheid kunnen ontwikkelen als ruiter en ondernemer. Tot vandaag ben ik nog steeds gevestigd op de Studfarm en maakte ik hier mijn uitvalsbasis.

2021 - Afstuderen middelbaar, eigen paard kopen en Showgroomen

Afgestudeerd. Wat nu?

Mijn plan volgen en naar het Leuvense trekken om kinesitheraphie te gaan volgen en later specialiseren in osteopathie? De paarden zou ik dan voor een groot deel achterwege moeten laten…

Of volg ik verder mijn passie? En bouw ik mijn kennis verder uit die ik de laatste jaren met erg veel plezier heb mogen verwerven in de praktijk?

Door een tip van Katia kwam ik bij Syntra terecht, waar ik het eerste jaar de opleiding Manegehouder/Africhter volgde.

Vakken rondom paarden; zadelmak maken, lesgeven, hoefleer, ziekteleer, zowel rijvaardigheid dressuur als springen, …

Alsook meer algemene vakken die van toepassing zijn bij het runnen van een winstgevend bedrijf; marketing, boekhouden, …

Hoewel ik het erg spannend vond om aan deze opleiding te beginnen (ik was namelijk het buitenbeentje zonder wedstrijdervaring of eigen paard, die een ASO opleiding had gevolgd en dus nooit kennis had kunnen maken met meer praktijkgerichte opleidingen) vond ik binnen deze opleiding helemaal mijn plek.

Tijdens mijn stage bleef ik op de Studfarm. Hier kon ik een goede combinatie maken tussen mijn schooldagen en de dagen waarbij ik mezelf kon ontwikkelen met jonge paarden.

Ik slaagde voor de opleiding na het afleggen van theoretische examens, praktijkexamens parcours springen, rijden van een dressuurproef, opleiden jonge paarden, initiatieles dressuur en initiatieles springen.

Ook kocht ik in dit jaar mijn eerste eigen paard; Gemma-Lotte. Een karaktervolle KWPN merrie die zwaar onderkomen was op moment van aankoop. Haar pittig karakter sprak me erg aan en ik kocht haar als projectpaard. Ik wilde haar graag oplappen en op termijn meenemen naar de opleiding. Al moest ik dan ook nog mijn rijbewijs behalen om te mogen rijden met een paardentrailer.

Tijdens deze periode had ik nog steeds goed contact met Alizée en reisde regelmatig met haar mee naar shows doorheen Europa. Ik werd één van haar vaste showgrooms, waar ik achter de schermen kon meekijken bij een aantal van de grootste concours van Europa.

Gemma-Lotte eerste rit 2021
Gemma-Lotte nu 

2022 - Start Zelfstandig instructeur, mijn eigen bedrijf en bijscholing

Na het afstuderen van manegehouder/africhter beschikte ik over een diploma waarmee ik reeds mocht beginnen lesgeven.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik werd student zelfstandig, begon de tweejarige vervolgopleiding “Zelfstandig instructeur paardrijden” en liep nog steeds mijn stage op de Studfarm D.E.

Zo begon ik veel les te geven en paarden in training te nemen. Mijn bedrijf begon vorm te nemen.
De opleiding zelf richtte zich voornamelijk naar lesgeven aan
hoger niveau dressuur. Een goed onderbouwde theoretische en praktijkgerichte kennis werd me tijdens deze jaren verder bijgebracht. Alsook leerde ik dit uit te leggen en te verwoorden.

Ook volgde ik een opleiding sportmassage voor paarden, waardoor ik een nog breder inzicht kreeg in de anatomie en biomechanica van het paard.

Later volgde ik ook de opleiding Fitnesscoach voor ruiters bij One Switch in Nederland. De fitheid van de ruiter blijft prioritair wanneer we een gezond en soepel paard willen ontwikkelen.

Ook reisde ik naar Alizée met mijn paard Gemma-Lotte voor dressuurtraining en werd ik wekelijks thuis begeleid door Katia.

Zo reed ik samen met Gemma, aan het einde van de opleiding samen de eindproef dressuur. Een lastige proef met oa vliegende galopswissels en zeer ingewikkelde lijnen, die we op relatief korte periode samen hebben aangeleerd. Toen ik Gemma kocht had ik nooit verwacht deze proef met haar af te kunnen leggen binnen deze tijdspanne.

Training bij Alizée met Gemma 

2024 - Groei bedrijf

Na mijn afstuderen aan Syntra kon ik reeds Fulltime aan de slag binnen mijn eigen bedrijf, ik had het tijdens mijn studie namelijk al behoorlijk druk gekregen. Zadelmak maken, probleempaarden, intstructie geven, fitnesstraining, …

Zo mocht ik een gedeelte van de Studfarm tijdens mijn eindstage als uitvalsbasis in gebruik nemen.

Voorlopig ligt mijn focus op de verdere groei binnen mijn bedrijf en het blijven ontwikkelen als ruiter, intructeur en paardenvrouw dmv clinics, webinars, bijscholingen en wekelijkse trainingen met mijn vaste mentoren Alizée en Katia.

 

Contacteer mij

Annelien.Teunen@gmail.com

+32 468 27 41 73